Doğum Çantası için En Detaylı Liste – 39 Parça

Annenin Listesi

  • İki üç çit çorap
  • Üç çift gecelik – önden rahat açılabilen
  • Sabahlık, şal yahut mevsimlik hırka
  • Terlik
  • Üç adet emzirme sutyeni
  • Beş altı adet yüksek belli külot
  • Üç paket hijyenik ped
  • Göğüs kalkanı
  • Süt sağma pompası
  • Dış giyim – hastaneden çıkarken
  • Diş fırçası, Diş macunu, Şampuan, Duş jeli, Deodorant
  • Yüz ve banyo havlusu
  • Nemlendirici kremler
  • Masaj yağı
  • Nakit / bozuk para
  • Testleriniz(Hamileyken yapılanlar)
  • Kimliğiniz
  • Telefon şarjı
  • Makyaj malzemesi

Bebeğin Listesi

  • Elli adet bebek bezi
  • Pişik kremi
  • Pudra
  • Alt değiştirme bezi
  • Islak mendil
  • Ağız Mendili
  • İki adet şapka
  • İki adet çorap
  • Bir çift eldiven
  • Üç adet tulum
  • Dört adet uzun kollu body
  • Dört adet kısa kollu body(yazın doğan bebekler için)
  • İki adet battaniye
  • Puset
  • İkiz bebekler için kıyafetlerin daha fazla olması gerektiğini unutmayalım:)

Babanın Listesi

  • Pijama
  • Laptop ve laptop şarjı
  • Telefon şarjı
  • Bozuk para
  • Kitap, dergi

Doğumunuza sayılı günler kala yapılması gereken belki de en heyecan verici işler arasında hastane çantası hazırlamak geliyor. Hamileliğin 30. haftasından itibaren rahatlıkla hazırlayabileceğiniz hastane/doğum çantasında siz, bebeğiniz ve eşiniz için nelerin gerekli olduğunu listeledik.

Bebeğinize kavuşmanıza kısa bir süre kaldı. Doktorunuz tarafından söylenen olası doğum tarihini iple çekiyorsunuz. Sıra hastane veya doğum çantası olarak tabir edilen, sizin ve bebeğinizin hastanede kaldığınız süre boyunca ihtiyaç duyacağınız eşyaları hazırlamaya geldi. Şayet ilk doğumunuz değilse bu konuda biraz daha tecrübeli sayılırsınız. Yine de bir gerekli eşyaları hazırlamakta ve işi son ana bırakmamakta fayda var, çünkü ikinci, üçüncü bebeğini dünyaya getiren anneler iyi bilirler ki birçok konu unutulabiliyor. Bu hazırlık sırasında doğum çantamı ne zaman hazırlamalıyım?, içine neler koymalıyım gibi birçok sorular geldiğini biliyoruz çünkü bu sorular bizim de aklımıza gelmişti ama ikinci bebekte herşey gibi bu iş de daha kolay oldu.

Hastane çantamı ne zaman hazırlamalıyım?

doğum-çantasının-hazlarlanma-zamanı

Aslına bakarsanız istediğiniz zaman hazırlayabilirsiniz hatta tüm ihtiyaçların paket olarak satıldığı setlerden almayı düşünürseniz işiniz daha da kolay olacaktır.Hamileliğinizin ilk haftalarında ve sonrasında hem kendinizle ilgili belirtileri hem de bebeğinizin gelişimini yakından takip edeceğiniz için doğuma hazırlık aklınıza gelmeyecek. Ayrıca doktorunuzun doğum tarihi dahi vermediği haftalarda hastanede ne giyeceğinizi düşünmek uzak bir olasılık geliyor. Hamileliğinizi tamamlamak üzeresiniz ve doktorunuzla doğum şeklinizi, eğer sezaryense doğum tarihini konuştunuz, işte şimdi hastaneye giderken nelere ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. 32 ve 34. haftalar itibariyle doğum çantanızın hazır olması makul olacaktır. Biraz heyecanlı bir anne adayı iseniz 30. haftadan da bu hazırlık içine girebilirsiniz. Çoğul gebelik yaşayan bir anne adayıysanız, 30. hafta sizin için çanta hazırlamanın doğru zamanı olabilir. Burada dikkat edilen nokta şudur; ne bebeğinizin yaşam yolculuğu belirlenmeden olacak kadar erken ne de hareketlerinizin kısıtlandığı, her an doğumun gerçekleşeceği tarihe kadar geç.

Doğum hazırlarken yakınlarınız da sizin kadar heyecanlı olacaktır. “Bir şey eksik olmasın”, “ya unutursak, çantaya şunları da koydun mu, listeyi kontrol et, eksik bir şey kalmasın telkinleri dikkate almakta fayda var çünkü ne kadar dikkatli olsanız da unuttuğunuz şeyler  olabiliyor ancak bu durumda da hastane yardımınıza yetişiyor. Örneğin bebek bezi unuttuğunuzu farz sayarsak, hastanede bebek bezi mutlaka vardır. Diyelim ki yok, herhangi bir yakınınızın gidip köşedeki marketten bebek bezini alması sadece beş dakika sürecektir. Rahatlayın. Bu listeyi zaten siz gerekli olan materyalleri unutmayın diye hazırlıyoruz.

Sizin kadar heyecanlı olanlar anneanne ve babaanneler olacaktır. Bebeğiniz için hastanede gerekli olanlar listesini iki ebeveyn arasında yahut, son yıllarda oldukça revaçta olduğu üzere bir babyshower yapıp listenizi yakın arkadaşlarınız arasında da paylaştırabilirsiniz. Böylece hem yakınlarınızı heyecanınıza ortak etmiş hem de her şeyi düşünmekten kendinizi alıkoymuş olursunuz. Hayır, siz işinize kimseyi karıştırmayan veya yalnız bir anne adayıysanız listenizi önünüze alın ve yerine getirdiğiniz her maddeye bir tik atarak ilerleyin. Burada da dikkat etmeniz gereken konu neyi nereye koyduğunuzu refakatçinizin bilmesi olacaktır. Unutmayın yeni doğum yapmış olacaksınız ve yedek tulumun nerede olduğunu yanınızda kalan kişiye tarif etmek istemeyebilirsiniz. Kendiniz kalkıp alamayabilirsiniz. O nedenle çantanızı kendiniz hazırlasanız dahi yanınızda olacak refakatçiye mutlaka gösterin ki her ikinizde rahat edin. Doğum çantanızın düzeni de içine koydukarlınız kadar önemli. Kendiniz ve bebeğiniz için iki küçük çanta hazırlayabileceğiniz gibi, ikisini de bir  arada bulundurabileceğiniz orta boy bir valiz tercih edebilirdiniz. İhtiyaçları tek çantaya koyacaksanız bu çantanın birbirinden ayrı iki gözlü bir valiz olması işinizi kolaylaştıracaktır, bu şekilde sizin bebeğinizin eşyalarına daha rahat ulaşabilirsiniz.Doğum çantanızı hazırlamayı bitirdikten sonra kapatmamanızı ve ulaşılması zor bir yere kaldırmamanızı öneririz. Sonradan ilave etmek isteyeceğiniz şeyler olabileceği gibi gereksiz bulduğunuz kısımları da rahatlıkla çıkartabilin.

Doğuma giderken aldığınız çantanın boyutu nasıl olmalı?

Hastane-çantasının-boyutu

Hastanede ortalama 2 ila 4 gün arasında kalacaksınız.Bu süre doğum türüne ve hastaneye göre değişiyor dördüğüm kadarıyla. Doruk’un doğumunda (5 yıl önce) 2 gece hastanede yatmıştık, İpek’de ise 3 gece kaldık. Hastaneye sorduğumda sezaryen doğumlarda 3 gece normal doğumlarda 2 gece kalındığını ilettiler.Neyse biz konumuza gelelim. Aklınıza gelebilecek her şeyi hastaneye götürmenize, büyük boy bavullar hazırlamanıza gerek yok zaten. Bizim önerimiz, pratik olması açısından kendiniz ve bebeğiniz için iki ayrı çanta hazırlamanız yönünde olacaktır. Ayrıca eşiniz(ki bu ben oluyorum) veya yanınızda kalacak olan yakınınız da kendisi için temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir çanta hazırlayabilir. Fakat büyük boyda ve çok sayıda çanta hastane odalarında kalabalık yaratacaktır. Bu hem sizi hem de bebeğinizin bakımı ve sizin genel kontrolünüz için sık sık odanıza girecek olan sağlık personellerini yoracaktır. Küçük boy, mümkünse hastane odanızda bulunan dolaba sığabilen, hangisinin sizin hangisinin bebeğinizin olduğu belirlenmiş iki adet çanta yeterli olacaktır. Önceden doğum yapacağınız hastanenin, odanızın mevcut koşullarını bilmeniz de işinizi kolaylaştıracaktır. Sizin bebeğinizi, bebeğinizin de sizi ilk kez göreceği o ana birlikte hazırlanalım. Önce sizden başlayalım, siz hazırsanız bebeğiniz de hazırdır.

Annenin çantasında olması gerekenler

Doğum-çantasına-girecekler-listesi

Doğumunuz hangi mevsimde gerçekleşirse gerçekleşsin doğum çantanızda mutlaka iki üç çift çorap bulundurun. Ameliyathane/doğumhaneden çıktıktan sonra ayaklarınız üşüyecektir. Kış mevsimindeyseniz kışlık çorap tercih edebilirsiniz.

Çantanıza kendiniz için mümkünse önden düğmeli/fermuarlı, pamuklu, bol ve rahat iki, üç çift gecelik koyun. Doğum sonrası terlemeniz artacaktır. Pijama pedinizi değiştirirken rahat etmenizi engelleyecektir. Aynı zamanda normal doğum da yapmış olsanız sezaryen de olmuş olsanız doğum sonrası doktorunuzun bir takım müdahaleleri gerekebilir. Bu nedenle hem kendi rahatlığınız hem de sağlık personeli için gecelik en rahatı olacaktır. Kış mevsiminde mutlaka, yazın ise hastane klimalarına karşı yanınızda ince bir şal, mevsimlik hırka bulundurmanızı tavsiye ederiz. Bunun yerine mevsime uygun bir sabahlık da tercih edebilirsiniz.

Yanınıza alacağınız terliğin rahat ve kolay giyilebilir, suya dayanıklı olmasına özen gösterin. Topuklu, tüylü, taşlı bir terliği asla tercih etmemelisiniz. Doğumdan sonra hastane içinde – özellikle sezaryenden sonra – yürüyüşler yapmanız gerekebilir. Yataktan kalktığınız gibi rahatlıkla giyeceğiniz, yürürken sizi zorlamayacak bir terlik işinizi görecektir. Ayrıca lavaboya gideceğinizi, duş alabileceğiniz ihtimalini de unutmayın. Önceliğimiz sizin rahatınız ve sağlığınız.

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra emzirmeye başlayacaksınız. Bu nedenle yine iki, üç adet emzirme sutyenini unutmayın. Doğumdan sonra göğüs ölçünüz büyük olacaktır. Bu payı da aklınızda bulundurun. İç çamaşırı tercihiniz kesinlikle pamukludan yana olmalıdır. Çantanıza bol miktarda, beş, altı tane yüksek belli, pamuklu külot koyun.

Doğum çantanızın en önemli materyali ise hijyenik ped. Doğum sonrası olacak kanamanız için en az üç paket büyük boy hijyenik ped koymayı unutmayın. Göğüs ucunuzu korumak için önceden kullanmaya başlamanızı önerdiğimiz kreminizi de yanınıza alın. Süt miktarına karşın göğüs kalkanlarını da ihmal etmeyin. Süt sağma pompanızı alın. Unutursanız da birçok hastanede süt sağma pompaları olduğunu bilmenizi isteriz.

Hastaneden çıkarken giymek için rahat bir kıyafet almayı da unutmayın. Bunun yanında diş fırçanızı, diş macununuzu, her ne kadar hastanede bulunsa da bir adet yüz bir adet banyo havlunuzu çantanıza koyun. Şampuan, duş jeli, nemlendirici kremleriniz ile stresten ve heyecandan kuruyacak dudaklarınız için nemlendirici krem, alkol ve parfüm içermeyen deodorant, koltuk altı rolonu, saç fırçası almayı ihmal etmeyin. Ayrıca rahatlamak için masaj yağı da alabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, yanınızda bol miktarda bozuk para bulundurun. Belli bir miktarda nakit paranız olsun. Hamileliğiniz boyunca geçirdiğiniz testler, kimliğinizi yanınıza aldığınızdan emin olun. Telefon şarjı çok önemli! Fotoğraf, video çekimi için ve yanınızda olamayan yakınlarınızın tebriklerini telefonla kabul edeceksiniz. Fondoten gibi bebeğinizi rahatsız edecek malzemeler dışında hafif makyaj malzemelerini ihmal etmeyin. Ek olarak, doğum çantanızda yeri yok ancak, hastaneye giderken şayet süsleme yapmayı tercih ettiyseniz kapı süslerini ve ikramlıkları kontrol etmeyi de unutmayın. Birçok yerde sevdiğiniz bir kitap alın gibi önerilerde bulunuluyor ancak biz kitap okuyacak vaktinizin olacağını da o heyecanla bebeğinizden başka bir şey düşünebileceğinizi de sanmıyoruz.

Bebeğin çantasında olması gerekenler

Bebeğiniz hamileliğiniz boyunca sizin içinizde güvendeydi ve ek olarak hiçbir şeye ihtiyaç duymuyordu. Ancak doğmasıyla birlikte bebeğinizin dış dünyada yaşayabilmesi için bir takım temel ihtiyaçları olacak. Yeni doğan bir bebeğin hastane çantasında neler bulunmalıdır?

Yeni doğan bebekler için olan bebek bezlerinden yaklaşık 50 adet kadar bebeğinizin çantasına koyun. Bebeğinizin alt temizliği için pişik kremi, pudra ve bebekler için özel olarak üretilmiş alt değiştirme bezi ile bebek ıslak mendillerini hemen bebeğinizin çantasına koyun.

Mağazalarda bebek hastane çıkışı diye tabir edilen takımlardan iki adet alabilirsiniz. Takım almayacaksanız bebeğiniz için iki adet şapka, iki adet çorap, eldiven ve üç adet tulum almanız yeterli olacaktır. Doğumunuz kış aylarındaysa uzun kollu alttan çıt çıtlı üç, dört adet body, body yerine önden bağlamalı iç giyimi de tercih edebilirsiniz. Yanınızda küçük bebek mendilleri bulundurmanız da gerekir.

Yanınıza iki adet battaniye muhakkak alın. Yine kış aylarında doğum yapmışsanız, hastane çıkışı için kalın bir battaniyeye ihtiyacınız olacak. Hastaneden çıkarken bebeğinizi rahatlıkla taşıyacağınız bir puset ve özel arabanızla evinize dönecekseniz bu puseti arabanıza yerleştirebileceğiniz aparatınızın olmasına dikkat edin.

Son olarak her duruma karşı hazırlık olmakta fayda var, bu yüzden yanınızda kaşık biberon bulundurmayı unutmayın.

Daha önce de söylediğimiz gibi listede olan ürünleri tek satın alabileceğiniz gibi, sizin için set haline getiren yerlerden de temin edebilirsiniz. Hatta bazı devlet ve özel hastanelerde bu çanta hediye olarak veriliyor ancak bu her hastane için geçerli bir kural değil,devlet hastanelerinde bazen il bazında özel hastanelerde de hastane bazında bu durum değişiklik gösterebilir. O yüzden doğum yapacağınız hastane ile öncesinde konuşarak bu konuda bilgi almanız faydalı olacaktır.

Çantanızda eksik dahi olsa bu sizi endişelendirmemeli çünkü emin olun sizin veya bebeğin ihtiyacı olan ürünü hastane veya yakınınız en kısa sürede temin edecektir:)

Listemizdeki ürünlerin dışında sizin önermek istediğiniz bir şeyler varsa lütfen yorum yaparak bizle ve diğer anne adaylarımızla paylaşınız.